صورتجلسه نشست قضائی
کد نشست ۱۴۰۱-۹۱۵۷ برگزار شده توسط استان گلستان/ شهر کلاله تاریخ برگزاری ۱۳۹۸/۰۴/۲۹
موضوع
بررسی مسئولیت صندوق تامین خسارتهای بدنی در فرض عمدی بودن خسارت
پرسش
راننده خودرو عمداً وسیله نقلیه مذکور را به سمت عابر پیاده هدایت کرده و او را مصدوم کرده است. خودرو فاقد بیمه نامه شخص ثالث است. آیا صندوق تأمین خسارتهای بدنی تکلیفی به جبران خسارت بدنی عابر دارد؟
نظر هیئت عالی
به استناد بند الف ماده 15 قانون بیمه اجباری …، صندوق تامین خسارتهای بدنی همانند شرکتهای بیمه، در جبران خسارت ناشی از حوادث رانندگی که وسیله نقلیه شخص ثالث فاقد بیمه نامه است، دارای مسئولیت مدنی بدون قید و شرط میباشد، لیکن این مسئولیت مدنی جبران خسارتهای بدنی در حوادث رانندگی است نه اعمال مجرمانه عمدی و در ایراد صدمات و جراحات عمدی بدنی ناشی از برخورد عمدی خودرو با دیگری مسئولیتی متوجه شرکتهای بیمه و صندوق مذکور نیست.
نظر اتفاقی
از مفاد ماده ۲۱ قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه، برمیآید که در صورت فقدان یا انقضای بیمه نامه، صندوق تأمین خسارتهای بدنی جانشین شرکت بیمه میشود تا نسبت به جبران خسارتهای ناشی از حوادث رانندگی اقدام نماید. بنابراین صندوق تأمین خسارتهای بدنی نیز در جبران خسارات وارده به زیان دیدگان حوادث رانندگی، تابع قواعدی است که برای شرکتهای بیمه مقرر شده است و به موجب بند الف ماده ۱۵ قانون مذکور مکلف است بدون هیچ شرط و اخذ تضمین خسارت زیاندیده را پرداخت کند و پس از آن میتواند به قائم مقامی زیان دیده از طریق مراجع قانونی برای بازیافت تمام یا بخشی از وجوه پرداخت شده به شخصی که موجب خسارت شده است مراجعه کند. بنا به تصریح ماده ۲۱ قانون مذکور، صندوق تأمین خسارتهای بدنی فقط در مورد مصادیق مندرج در ماده ۱۷ مسئول جبران خسارت نیست و اگر قانون گذار برای تعهدات صندوق مذکور استثنای دیگری از جمله فرض عمدی بودن خسارت قائل میشد در مقام بیان به صراحت به آن اشاره میکرد.
1 دیدگاه