اختلافات کیفری به دعاوی اطلاق میشود که براساس قانون جرمی رخ داده باشد، و فرد با رجوع به مراجع قضایی مدعی آن باشد که به دلیل روی دادن جرم دچار ضرر و زیان شده و خواهان مجازات مرتکب جرم باشد.
تفاوتهای دعاوی حقوقی و کیفری
-
دعاوی کیفری در رابطه با فعلی است که دادگاه برای مرتکب آن مجازات تعیین کرده است، اما در دعاوی حقوقی دادگاه برای مرتکب مجازات تعیین نکرده و صرفا فرد را به انجام تکالیف قانونی خود ملزم مینماید.
-
طرح دعوای حقوقی میبایست حتما در ورقه مخصوصی به نام دادخواست انجام شود، اما اختلافات کیفری را میتوان در کاغذهای سفید معمولی نوشت.
-
طرح بدوی شکایت کیفری در دادسرا انجام شده و پس از تکمیل تحقیقات در کلانتری (و دادسرا) در دادگاه عمومی مطرح میشود. اما دعاوی حقوقی در دادگاه حقوقی و یا شورای حل اختلاف مطرح میگردند.
-
در اختلافات کیفری ، شکایت کننده شاکی و کسی که از او شکایت میشود، مشتکی عنه (متهم) و موضوع پرونده اتهام نامیده میشود. اما در دعاوی حقوقی به شکایت کننده خواهان و طرف مقابل خوانده و موضوع دعوی خواسته گفته میشود.
-
برای دعوت کردن متهم به دادگاه از احضاریه و برای دعوت کردن خوانده از اخطاریه استفاده میشود.
-
هزینههای دادسری دعاوی حقوقی و اختلافات کیفری با یکدیگر متفاوت است.
-
در اختلافات کیفری در صورت عدم توجه متهم به احضاریه در وقت قانونی، با حکم جلب به اجبار به دادگستری برده میشود، اما در دعاوی حقوقی دادگاه منتظر خوانده نمانده و ممکن است حکم به نفع خواهان صادر گردد
-
در دعاوی حقوقی با رضایت خواهان پرونده مختومه میگردد. اما اکثریت اختلافات کیفری با رضایت شاکی متوقف نمیگردد و جنبه عمومی جرم باقی است.