صورتجلسه نشست قضائی
قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز
پرسش
در قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ضبط وسیله نقلیه موضوع مواد 26 و 27 همان قانون، که کالای مجاز مشروط محسوب میگردد و از حیث مجازات در حکم کالای ممنوع احتساب گردیده است، نیز مشمول ضبط کالای ممنوع است؟
نظر هیئت عالی
نظریه اداره حقوقی به شماره 2912/97/7 – 97/11/23 به شرح زیر مورد تایید اعضاء هیات عالی است. مستفاد از ذیل بند ب ماده 27 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392/10/3 ناظر به صراحت صدر ماده 22 قانون موصوف این است که در مواردی که کالای قاچاق مکشوفه حسب تشخیص و اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فاقد مجوز مصرف انسانی باشند، حسب مورد کالای تقلبی، فاسد، تاریخ مصرف گذشته یا مضر به سلامت مردم شناخته شده و مشمول مجازات قاچاق کالای ممنوع ماده 22 و احکام مندرج در ماده موصوف از جمله مواد 23 و 24 این قانون، در صورت اجتماع شرایط مقرر قانونی در مواد اخیرالذکر نیز میباشد.
نظر اکثریت
با توجه به اطلاق ماده 27 قانون قاچاق، که به کالاهای ممنوعه احاله نموده است از حیث ضبط نیز مشمول ماه 23 بوده و جهت جلوگیری از تشتت آرا بهتر است به همین منوال عمل گردد و نظر قانون گذار نیز تشدید مجازات بوده که این رویه به نظر قانون گذار نزدیک تر است و ضبط نیز ماهیتاً مجازات محسوب میگردد بنابراین وفق ماده 23 بایستی عمل کرد.
نظر اقلیت
نظر به اینکه ماده 27 تنها از حیث مجازات به کالای ممنوع احاله نموده است و ضبط نیز مجازات محسوب نمیگردد لذا دلیلی وجود ندارد ضبط نیز مشمول ماده 23 گردد، لذا حبس و جزای نقدی مطابق ماده 23 و ضبط وسیله نقلیه بر طبق نوع وسیله، اعم از سنگین و نیمه سنگین و … اقدام میگردد. تفسیر مضیق قوانین و تفسیر به نفع متهم موید این نظر است. ضمناً مال مسلم حرمت دارد و نباید بی دلیل به عنوان کالای ممنوع احتساب گردد.